AСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ е учредена в обществена полза с решение № 348
на Столичния общински съвет, с цел да подпомага устойчивото развитие на София.

Накратко

Кампанията ИНТЕГРА в София стартира в Месеца на бежанците

В последните години в България ноември се отбелязва като Месец на бежанците, за да отбележи куража на тези уязвими групи, бягащи от преследване, конфликти и отчайваща бедност, някои от които търсят шанс да изградят отново живота си в нашата общност.

Асоциация за развитие на София е партньор на инициативата Месец на бежанците. На 30 ноември 2018, като част от информационната и застъпническа кампания по проект ИНТЕГРА, бяхме домакини на серия от събития – празници на общността. „Барабанен кръг“ беше организиран от Сдружение „Творци“, Международна организация по миграция – България, CVS – България и АРС. Над 30 души от различни националности свириха на барабани и перкусии в кръг, като създадоха усещане за ритъм и хармония, които надхвърлят езика и водят участниците до ново равнище на разбирателство.

По-късно над 70 човека участваха в заключителното събитие на Месеца на бежанците – интеркултурна вечер с храна, осигурена от Мултикулти колектив и изпълнение на ориенталски танци от школа по ориенталски танци Бадрия.

Събитията са част от проект ИНТЕГРА, получил финансиране от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.

Фото: Филип Михайлов - Next Level Photography

       

 

Международен семинар по проект ИноБридж в Баден

На 27-29 ноември 2018 г. партньорите по проект ИноБридж, сред които и Асоциацив за развитие на София – се събраха в Баден, провинция Долна Австрия, на международен семинар. Семинарът целеше да подпомогне партньорите да разработят план за действие за оптимизиране на инструментите им за подкрепа на местните и регионални иновации и комерсоализация на резултатите от НИРД, и за актуализиране на Стратегиите си за Интелигентна Специализация.

Севдалина Войнова, АРС, и Ботьо Ботев, Столичен общински съвет, представиха инструментите на София – Публично-частния фонд за иновации, Гаранционния фонд за МСП, Столичната инвестиционна агенция.

Като част от събитието партньорите имаха учебно посещение в Технологичния и изследователск център Виенер Нойщат и се запознаха с дейността на Австрийския технологичен институт, Технолоп Нойщат, програмата Акцент, Агенцията за стартапи на провинция Долна Австрия и някои водещи технологични компании от региона.

Проектът ИноБридж се финансира по програма ИНТЕРРЕГ Европа, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС.

 

      

Кръгла маса за интеграцията на чужди граждани

Асоциация за развитие на София организира кръгла маса за интеграцията на гражданите на трети страни в София на 23 ноември 2018. Екипът на проект ИНТЕГРА представи прогнозни сценарии за миграцията към България на граждани на трети страни и предизвикателствата пред София в краткосрочен и средносрочен план, свързани с интеграцията на мигрантите на пазара на труда, в икономическата, културната и социалната сфера. Заедно с участниците в кръглата маса – представители на Столичния общински съвет и Столичната община, експерти от публични институции, работодателски организации, международни организации, НПО в сферата на интеграция на бежанци и мигранти и човешки права, Софийски университет, граждани на трети страни – бяха обсъдени препоръки за местни мерки и политики. Сред тях бяха създаване на програми за предприемачество, спонсорирани от работодателите обучения, учредяване на център за комплексни услуги за граждани на трети страни, пълноценно използване на финансиращите програми на Столична община, създаване на механизми за събиране и обработване на подходяща информация.

Резултатите от дискусиите на кръглата маса ще бъдат отразени в Софийския градски дневен ред за интеграция, който ще бъде публикуван през декември и ще бъде основата на предстоящата застъпническа и информационна кампания за по-ефективна интеграция на чужди граждани.

Събитието е дейност по проект ИНТЕГРА, получил финансиране по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.

 

    

Най-мащабния форум за софтуерни разработчици GlobalTech Summit - с безплатен билет

Столична община (Асоциация за развитие на София) е партньор на GlobalTech Summit, който ще се състои от 27 до 29 ноември в София – Национален дворец на културата.

GlobalTech Summit е международен технологичен форум, който обединява конференциите Java2Days, CodeMonsters, AI&Smart Tech, както и безплатнитa образователнa инициативa FreeTech Trainig. През последните 10 години конференциите (част от GTS) се утвърдиха като водещи за технологичната общност не само в страната, но и в цяла Източна Европа.

От 27-ми до 29-ти ноември повече от 100 световноизвестни лектори ще представят последните тенденции в областта на разработката на софтуер и ще споделят опита си с посетителите.

Java2Days и CodeMonsters - конференциите за разработка на софтуер, които формират най-мащабното събитие за програмиране и технологии в страната, обявиха безплатен вход за професионалисти и ентусиасти.

Специалният билет се нарича “Explorer Pass” и вече е достъпен и всеки може да се регистрира тук. Той дава възможност на желаещите да се потопят в атмосферата на целия форум GlobalTech Summit, под чиято шапка се провеждат и конференциите за разработчици. Всеки, регистрирал се за “Explorer Pass”, ще получи достъп до лекции на водещи имена в областта на разработката на софтуер.

За улеснение на желаещите, регистрации се приемат и на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последователите на събитията във Facebook и Twitter имат възможност да заявят присъствие или да се информират допълнително чрез директни съобщения.

КРЪГЛА МАСА „ГРАДСКИ ДНЕВЕН РЕД ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ СТРАНИ“, 23 ноември, 2018

От името на Асоциация за развитие на София (АРС) бихме искали да Ви поканим на кръгла маса по проекта ИНТЕГРА, свързан с интеграцията на граждани на трети страни. Събитието ще се проведе на 23 ноември 2018г., от 10:00 до 13:00 часа в сградата на Софийската лаборатория за иновации (SofiaLab) на ул. „Сердика“ 1, етаж 3.

Целта на кръглата маса е да се представят и обсъдят прогнозни сценарии за миграцията към България на граждани на трети страни и предизвикателствата пред София в краткосрочен и средносрочен план свързани с интеграцията на мигрантите на пазара на труда, в икономическата, културната и социалната сфера. Препоръките от дискусиите на сценариите ще бъдат представени на Столична община с предложение за създаване на стратегия за интеграция на граждани на трети страни. Участници в срещата ще бъдат представители на Столична община, експерти от публични институции, НПО, университети, работодателски организации и др.

Повече информация за проекта и за осъществените проучвания и доклади можете да прочетете на сайта на проекта, https://www.integra-eu.net/.

За въпроси, моля свържете се със Снежина Атанасова на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Проекта ИНТЕГРА e финансиран от Фонда за Убежище, миграция и интеграция на ЕС.

Проучване на нуждите на търсещите международна закрила


Екип на Асоциация за развитие на София участва в заключителния семинар по проучване на нуждите на търсещите и получилите убежище лица в България, организиран от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Около 30 заинтересовани страни от различни организации и институции, сред които Държавната агенция за бежанците, Червения кръст, Гранична полиция, университети, полиция, НПО активно работещи за бежанци и мигранти, се събраха на 6 ноември 2018 г. в Боровец да обсъдят стратегическите приоритети в областта на закрилата, да анализират изводите и препоръките от проучването и да дискутират нови инструменти и механизми за овластяване. Севдалина Войнова и Светлана Ломева представяха проекта ИНТЕГРА, финансиран от Фонда за Убежище, миграция и интеграция на ЕС.

Страница 1 от 45

Нагоре